Главная Знания Статьи Карбоксиметилцелюлоза в медицині

postheadericon Карбоксиметилцелюлоза в медицині

Карбоксиметилцелюлоза (КМЦ, целюлозогліколева кислота, [С6Н7О2 (ОН) 3-x (ОСН2СООН) x] n, де х = 0,08-1,5) - похідна целюлози, в якій карбоксілметільная група (-CH2-COOH) з'єднується гідроксильною групою глюкозних мономерів. Є слабкою кислотою, безбарвна, за своєю хімічною природою є високополімерним іонним електролітом. Карбоксиметилцелюлоза виходить в результаті реакції монохлоруксусної кислоти з алкілцелюлозою, яку, в свою чергу, отримують з целюлози та каустичної соди.

Карбоксиметилцелюлоза може бути генетично модифікована. Вона добре розчиняється у воді, не має запаху і зовсім не отруйна. Карбоксиметилцелюлоза абсолютно не схильна до розпаду при впливі яскравого світла, не розчиняється в рослинних і тваринних маслах. Використовується як стабілізатор консистенції, загущувач, засіб для капсулювання.

Основна властивість карбоксиметилцелюлози - це здатність до формування дуже вузького колоїдного розчину, яка не втрачає своїх властивостей протягом тривалого часу. Застосовується в якості згущувача при виготовленні морозива, сирних мас, майонезів; як регулятор консистенції в десертах, желе, креми і пастах; в оболонках для риби, м'яса, кондитерських виробів.

Основна властивість карбоксиметилцелюлози - це здатність до формування дуже в᾿язкого колоїдного розчину, який не втрачає своїх властивостей протягом тривалого часу.

У промисловості (нехарчову) карбоксиметилцелюлозу і натрійкарбоксиметилцелюлозу широко застосовують в якості агентів-загусників та пластифікаторів.

 

Про токсичну дію при використанні в косметичній індустрії офіційних наукових даних немає. За неперевіреними даними, карбоксиметилцелюлоза підвищує рівень холестерину, і може викликати пухлини і сприяти розвитку раку, що було доведено в результаті деяких досліджень на тваринах. Однак, деякі дослідники небезпідставно вважають, що найбільшої шкоди харчового стабілізатора Е466 (карбоксиметилцелюлози) настільки високий для людського організму, що добавку варто повністю заборонити до застосування, а також виключити небезпечне з'єднання зі списку, дозволених в харчовій промисловості хімічних сполук. В силу своїх органічних характеристик найбільшої шкоди харчової стабілізатор Е466 карбоксиметилцеллюлоза може завдати людям, що страждають деякими формами захворювань шлунково-кишкового тракту. Крім того, не слід зловживати продуктами харчування, що містять у складі стабілізатор Е466, людям з порушеним обміном речовин. Інші застосування карбоксиметилцелюлози: в медицині, для виробництва проносного; при виробництві побутової хімії та косметики (шампуні, креми для гоління, креми для фіксації зубних потезів, засоби по догляду за волоссям та ін.)