Главная Знания Статьи Шляхи зниження каріесогеності вуглеводів

postheadericon Шляхи зниження каріесогеності вуглеводів

Метаболізм вуглеводів в порожнині рота завершується утворенням органічних кислот. При недостатній резистентності зуби руйнуються під їх впливом. Процес метаболізму вуглеводів найбільш інтенсивно протікає в м'якому зубному нальоті, а крім того, в слині і деяких інших структурах порожнини рота. Прийом легкозасвоюваних вуглеводів є пусковим моментом ланцюгової реакції, яка несприятлива для гомеостазу порожнини рота, що веде до його порушення, місцевого зрушення рН (в зубному нальоті), змінює динамічну рівновагу емалі в бік збільшення інтенсивності процесів демінералізації. Карієсогенний потенціал вуглеводів залежить не тільки і не стільки від споживаного їх кількості, скільки від частоти прийому, кількості цукру, що залишається в порожнині рота після споживання, фізичного вигляду цукру (в'язкість, липкість), його концентрації та багатьох інших факторів. Чим частіше, довше і в найбільш високих концентраціях цукор затримується в порожнині рота і стикається з зубами, тим більше виражено його каріесогеіное дію.

Перспективними шляхами зниження кариесогенності вуглеводів при карієсі є:

1) зменшення споживання вуглеводів;

2) зниження частоти споживання вуглеводів;

3) заміна метаболізуються в порожнині рота вуглеводів неметаболізіруемимі;

4) зменшення часу перебування вуглеводів в порожнині рота;

 

5) виведення вільних вуглеводів з порожнини рота шляхом їх ферментативного розщеплення або обмеження можливості вступати в метаболізм.